Πόσο απαραίτητα είναι τα ιδιάιτερα μαθήματα φωνητικής στον ηθοποιό?

imageΒλέπετε σινεμά? Υπάρχουν δύο ταινίες που τονίζουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα του να δουλεύουμε τη φωνή μας σαν τραγουδιστές.

Η πρώτη είναι ο «Λόγος του Βασιλιά» στο οποίο ένας λογοθεραπευτής χρησιμοποιεί ασκήσεις τραγουδιού για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ομιλίας του βασιλιά Γεωργίου. Οι ασκήσεις που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα φωνητικής είναι πολύ αποτελεσματικές στο να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε θέματα από το παρελθόν μας που στέκουν εμπόδιο στο να εκφράσουμε σωστά τη φωνή μας.

Μια άλλη ταινία είναι το «Flawless», όπου ένας δάσκαλος τραγουδιού βοηθά ένα θύμα εγκεφαλικού επεισοδίου να ανακτήσει την ομιλία του μέσω ασκήσεων τραγουδιού. Και τα δύο αυτά παραδείγματα επισημαίνουν ότι το τραγούδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να δουλευτεί η φωνή των ηθοποιών.

Αν θέλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή της ομιλίας μας, να της δώσουμε μεγαλύτερο εύρος και χρώμα, ή να την αλλάξουμε για να ταιριάξει σε κάποια ακρόαση, το τραγούδι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουμε.

Στα ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής υπάρχει η πολυτέλεια να καθοριστεί μια σειρά φωνητικών ασκήσεων, που στοχεύουν στις προσωπικές και συγκεκριμένες ανάγκες του ηθοποιού. Είναι σαν να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο κάθε μέρα για να επιτευχθεί το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το σώμα που έχουμε επιλέξει.

Ο καθηγητής φωνητικής είναι ο εκπαιδευτής που θα μας καθοδηγήσει να λειτουργήσουμε τους μυς των φωνητικών χορδών με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθηγητής φωνητικής ακούει τον ηθοποιό και καθορίζει την καλύτερη πορεία δράσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής είναι πιο αποτελεσματικά. Πολλοί επιτυχημένοι ηθοποιοί , παγκοσμίως, συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέσα από τα μαθήματα φωνητικής κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καριέρας τους, για να κρατηθούν σε φόρμα.

Για όσους έχουν απορίες σχετικά με την τοποθέτηση φωνή τους όσο αφορά τις απαιτήσεις μιας ακρόασης η μιας εξέτασης, θα κάνουμε μια υπόθεση εργασίας : Είσαι μια σέξι αισθησιακή γυναίκα, αλλά όταν μιλάς ακούγεσαι σαν ένα 12 χρονο κορίτσι. Ή μια ισχυρή, ηγετική προσωπικότητα που ακούγεται σαν πιτσιρικάς του δρόμου. Η φωνή δεν ταιριάζει στην οπτική. Αυτό μπορεί να αλλάξει και τα ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο ασφαλέστερος τρόπος για να το κάνουμε. Δεν χρειάζεται να καταχραστούμε τις φωνητικές χορδές μας, μόνο και μόνο για να πετύχουμε μια συγκεκριμένη φωνή. Αυτό είναι αιτία ζημιάς, κάποιες φορές ανεπανόρθωτης, στις φωνητικές χορδές και τις γύρω μυϊκές ομάδες. Είναι πολύ καλύτερο να συμβεί με συστηματικές , ενδεδειγμένες ασκήσεις.

Σπυρίδων Γαβρίλης καθηγητής φωνητικής
www.spiridwn.blogspot.gr
spiridwn@hotmail.com
τηλ 6938859071

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s