Συχνές ερωτήσεις σε σχέση με τα μαθήματα φωνητικής

Υπάρχουν αρκετέςvocal question απορίες σε σχέση με τα μαθήματα φωνητικής για τον πολύ κόσμο. Σε αυτό το άρθρο δίνονται απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα. Ας ξεκινήσουμε!

Ερ: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μαθημάτων τραγουδιού, μαθημάτων φωνητικής και μαθημάτων ορθοφωνίας?
Α. Είναι θέμα σημασιολογίας. Οι άνθρωποι που ψάχνουν να αρχίσουν τραγούδι συνήθως ρωτάνε για «μαθήματα τραγουδιού«, αλλά οι άνθρωποι που διδάσκουν τραγούδι αποκαλούν τους εαυτούς τους « δασκάλους φωνητικής» ή διαφημίζουν τη δουλειά τους ως «μαθήματα φωνητικής«, επειδή διδάσκουν πώς να ελέγξετε τη χρήση του οργάνου σας, το οποίο είναι η φωνή σας.
Μπορείτε επίσης να δείτε στις διαφημίσεις τον όρο vocal coach  (προπονητής φωνής). Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την φωνητική υγεία και την τεχνική σας, ο καθηγητής θα επικεντρωθεί και στη βελτίωση της απόδοσης του τραγουδιού σας.
Ο τίτλος «μαθήματα ορθοφωνίας» χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν τις δημόσιες ομιλίες και την υποκριτική. Σπάνια διδάσκουν τραγούδι. Συνήθως διδάσκουν κανόνες προφοράς και σωστής εκφοράς του λόγου στους ηθοποιούς.

Ερ: Θέλω να ακούγομαι καλύτερα, αλλά να μην χάσω το στυλ μου. Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα μαθήματα φωνητικής;

  1. Δεν είστε οι μόνοι σε αυτή την επιθυμία. Αν έχετε μια δημιουργική φλέβα στην ψυχή σας, θα αισθανθείτε κατά αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον καθηγητή φωνητικής και να του πείτε αυτό που σκέφτεστε. Προσπαθήστε να βρείτε έναν καθηγητή που θα διαγνώσει τα βασικά προβλήματά σας στον τρόπο που παράγετε ήχο, αλλά όχι να πειράξει το στυλ σας. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν καθηγητές που ειδικεύονται σε συγκεκριμένα στυλ. Για παράδειγμα όταν θέλουμε να τραγουδήσουμε metal δεν θα πάμε σε κάποιον καθηγητή κλασσικού τραγουδιού η σε κάποιον που ειδικεύεται στο ελαφρό τραγούδι. Ένας καλός εκπαιδευτικός, ακόμη και αν αυτό που τραγουδάει είναι διαφορετικό από σας , χρειάζεται να ξέρει να σας δουλέψει κατά τρόπο που να είναι κατάλληλος για τον τύπο φωνής σας και να συμβαδίζει με το στυλ σας.

Στην ιδανική περίπτωση χρειάζεστε μαθήματα φωνητικής που χαλαρώνουν τη φωνή σας, την κάνουν πιο ευέλικτη, χτίζουν την έκταση σας και προσθέτουν νέα «χρώματα» στον ήχο σας. Τα μαθήματα φωνητικής θα πρέπει να αυξήσουν την έκταση σας και να οικοδομήσουν τον έλεγχο της αναπνοής και τη δύναμη του σώματος, χωρίς να παρεμβαίνουν στη προσωπικότητά της φωνής σας. Στην πραγματικότητα, τα μαθήματα φωνητικής θα πρέπει να σας δώσουν περισσότερα εργαλεία για να δοκιμάσετε περισσότερα μοναδικά πράγματα! Ίσως το καλύτερο πράγμα σχετικά με τα μαθήματα φωνητικής είναι να μάθουμε πώς να έχουμε δύναμη χωρίς ζόρισμα.
Συνοψίζοντας τα μαθήματα φωνητικής μας βοηθούν να κατανοήσουμε τι κάνουμε σωστά και πώς να το κάνουμε με συνέπεια.

Ερ: Γιατί ένα φυσικό ταλέντο χρειάζεται μαθήματα φωνητικής;

Α. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Μπορεί να έχετε μια πολύ εμπορική και ωραία χροιά και να τραγουδάτε από μικρή ηλικία μπροστά σε κοινό χωρίς να έχετε κάνει μαθήματα φωνητικής και αυτό να λειτουργεί μια χαρά μέχρι που ανακαλύπτετε ότι οι φωνητικές σας δυνατότητες είναι περιορισμένες και απλά δεν μπορείτε να κάνετε όσα θα θέλατε. Η ακόμα καλύτερα υπογράφετε συμβόλαιο με κάποια εταιρία, έχετε προσωπικό δίσκο και εμφανίζεστε σε μαγαζιά καθημερινά ,τραγουδάτε σε συναυλίες και καθημερινές εκπομπές πρωί-βράδυ και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Τα μαθήματα φωνητικής χρειάζονται για να κρατούν σε φόρμα και φωνητική υγεία το όργανο σας έτσι ώστε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που έχετε δημιουργήσει. Χρειάζεται η απαραίτητη δουλειά για να εξελιχτείτε από «φυσικό ταλέντο» και να κατευθυνθείτε προς το επίπεδο του «τραγουδιστή με αυτογνωσία» . Η εκπαίδευση μέσω μαθημάτωνφωνητικής σε οδηγεί στην αυθεντία. Θα έρθει η ώρα που κάθε φυσικό ταλέντο θα φτάσει στο πέρας των δυνατοτήτων του και θα χρειαστεί χρόνο για μαθήματα φωνητικής. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην μέρα που αν κάποιος δεν σας αποκαλύπτει ότι έχει ένα καθηγητή φωνητικής ,στην ιστοσελίδα του, θα είναι ερασιτεχνισμός, πόζα η δημόσιες σχέσεις.

Ερ: Απέχω ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το τραγούδι. Μπορώ να φτάσω κάπου αν αρχίσω πάλι;

Α. Μερικές φορές λόγω επιλογών ζωής, ένας ενήλικας με όλο το ταλέντο και τη μουσική εκπαίδευση μπορεί να σταματήσει να τραγουδάει για λίγο. Αλλά επειδή η βάση υπάρχει, μπορεί κανείς να ξεκινήσει πάλι, έχοντας ένα πιο ώριμο ήχο και ίσως μια πιο συναισθηματική απόδοση από όλη αυτήν την εμπειρία ζωής. Είναι λίγο πιο δύσκολο να δημιουργήσει κανείς επαφές για να μπει μέσα στο πράγματα αλλά γίνεται. Ξεκινήστε μαθήματα φωνητικής ξανά και όλα μπορούν να συμβούν!

Ερ: Είχα κλασική εκπαίδευση, αλλά θέλω να τραγουδήσω μοντέρνο ρεπερτόριο. Πώς μπορώ να προσαρμόσω τον ήχο μου;

Α: Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα φωνητικής δουλεύουν την τοποθέτηση, την αντήχηση και τη λειτουργία των φωνητικών χορδών με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταπεξέλθουμε σε οποιοδήποτε στυλ θέλουμε και να τραγουδήσουμε χωρίς να χάσουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα.

Ερ: Το μόνο που θέλω είναι να τραγουδήσω για χόμπι. Αξίζει τον κόπο να κάνω μαθήματα φωνητικής;
Α: Αν τα μαθήματα φωνητικής μας κάνουν να ακουγόμαστε καλύτερα και το τραγούδι, μας κάνει να νιώθουμε καλά και κάνει τους ανθρώπους που μας ακούνε ευτυχισμένους, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην το βάλουμε στη ζωή μας. Πολλές φορές η ικανοποίηση που παίρνουμε εκφράζοντας τον εαυτό μας δεν μπορεί α συγκριθεί με τον «πονοκέφαλο» της καριέρας και της επιτυχίας. Επίσης υπάρχουν αρκετά παράπλευρα οφέλη σε σχέση με τα μαθήματα φωνητικής τα οποία αναφέρονται σε ένα άλλο σχετικό άρθρο σε αυτό το blog και μπορείτε να ανατρέξετε.

Σπυρίδων Γαβρίλης – καθηγητής φωνητικής-vocal coach

www.spiridwn.blogspot.gr

spiridwn@hotmail.com

6938859071

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s